Cara mudah Membuat Rendang Ayam Sempurna

Resep Rendang Ayam. Lagi mencari inspirasi resep rendang ayam yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal rendang ayam yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita. Ini adalah resepi Rendang Ayam yang saya sediakan sebaik balik dari pejabat hari Jumaat yang lalu. Setelah berhari hari tak menjamah nasi, teringinlah pula untuk meratah ayam dengan sedikit nasi. Namun segalanya tak seperti yang diinginkan bila badan badan tiba tiba merasa seram sejuk dan berpeluh seperti hendak pengsan.

Ingredients for Rendang Ayam (Indonesian Chicken Rendang) Where is the origin of rendang? Rendang is the most distinguished dish of the Minang people, and the people of Minang has existed since long before either Indonesia or Malaysia becomes a country. Resepi Rendang Ayam yang memang sangat sedap, kuahnya sangat wangi kerana menggunakan bahan-bahan rempah ratus yang segar, dikisar halus dan ditumis sehingga masak dengan sempurna. Anda bisa memasak Rendang Ayam menggunakan 19 bahan dan 2 langkahnya. Berikut cara memasaknya.

Bahan bahan membuat Rendang Ayam

  1. siapkan 500 gr daging ayam, potong dadu.
  2. Anda perlu 1 pc santan instan, (aku pakai kara).
  3. siapkan 300 gr kelapa parut sangrai smp kecokelatan.
  4. sediakan 2 bunga lawang/pekak.
  5. siapkan 3 daun salam.
  6. sediakan 4 daun jeruk.
  7. sediakan 2 serai geprek.
  8. Anda perlu 2 cengkeh.
  9. Anda perlu secukupnya Garam.
  10. siapkan Bumbu Halus :.
  11. siapkan 4 siung bawang merah.
  12. sediakan 3 siung bawang putih.
  13. siapkan 1 sdt ketumbar.
  14. siapkan 1/4 sdt jinten.
  15. siapkan 3 cabe merah besar.
  16. sediakan 3 butir kemiri sangrai.
  17. sediakan 1 ruas kunyit, lengkuas & jahe.
  18. Anda perlu 1/2 sdt merica.
  19. sediakan 1/4 butir pala.

Hirisan daun kunyit dan daun limau purut pula menambahkan lagi keistimewaan rasa pada rendang ini. Kalau nak lebih sedap, gunakan santan dari kelapa segar. Di pasar ada jual santan segar yang sudah diperah pada. This is a simpler wet Chicken Rendang (Rendang Ayam) recipe that can be prepared at home at any occasions.

Cara memasak Rendang Ayam

  1. Tumis bumbu halus sampai harum & matang. Masukkan ayam, masak sampai matang, tuang ½ liter air. Bumbui garam, dan biarkan bumbu meresap serta air menyusut. Hanya gunakan api kecil..
  2. Tambahkan kelapa sangrai dan masukkan santan kental. Aduk ringan, dan lagi-lagi tunggu hingga air benar-benar kering. Untuk rendang benar-benar kering, tambahkan minyak goreng baru yang sdh dipanaskan. Cek rasa. Sajikan. Happy Cooking ❤❤.

It requires much less time to cook compared to traditional dry Rendang which usually takes hours to completely evaporate all the liquid. Rendang is a popular cuisine in many Southeast Asia countries. Resipi sedap dan mudah untuk Rendang Ayam Simple. Rendang ayam yang mudah dan cepat untuk disediakan. Masukkan ayam bersama bahan yang ditumis serta daun kunyit, asam keping dan kerisik.

Leave a Comment