Resep: Kacang Kuah (Kacang Kowa) Sempurna

Resep Kacang Kuah (Kacang Kowa). Sedang mencari ide resep kacang kuah (kacang kowa) yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal kacang kuah (kacang kowa) yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita. Kacang Kowa atau Kacang Kuah atau Kacang Kuwa (wah banyak sebutannya) ini merupakan salah satu jajanan Chinese Food terutama di wilayah Surabaya (katanya. Salam sejahterah Kembali lagi di Habib Grevari Tutorial video kali ini membuat Kacang Kowa Yang mudah.bahannya kacang tanah mudah dan tidak ada kulitnya. Selain menjual kacang kuah atau juga dikenal dengan kacang kowa, Cak Yudi juga menawarkan tahwa.

Resepi Kuah Kacang yang sangat sedap dan agak mudah bagi Che Nom. Kuah kacang yang sedap haruslah mempunyai rasa pedas, lemak, masin dan manis yang secukupnya. Kuah kacang ini boleh dihidangkan bersama satay dan sedap dimakan bersama nasi himpit atau juga bersama kuah lontong. kuah kacang untuk batagor dan siomay menjadi pelengkap yang tidak boleh dilupakan. akan terasa enak kalau kuah kacangnya. Anda bisa membuat Kacang Kuah (Kacang Kowa) menggunakan 7 bahan dan 3 langkahnya. Berikut cara memasaknya.

Bahan bahan membuat Kacang Kuah (Kacang Kowa)

  1. siapkan 500 gr kacang kupas super.
  2. sediakan 3 ikat pandan.
  3. Anda perlu 10 sdm tepung tapioka.
  4. sediakan 200 gr gula pasir.
  5. sediakan 1 sdt garam.
  6. siapkan 2 ruas jahe, geprek.
  7. siapkan 2,5 lt air.

Kuah kacang merupakan antara hidangan yang disediakan pada hari raya. Kuah yang pekat di cicahkan dengan ketupat. Rahsia Kuah Kacang Mak yang paling sedap Rahsia Penyediaan Kuah Kacang Yang Sedap.

Cara memasak Kacang Kuah (Kacang Kowa)

  1. Masak dengan panci : rendam kacang bersih semalam. Rebus kacang selama 30 menit. Setelah matang, masukkan pandan. Tambahkan tepung tapioka yang telah diencerkan, gula, garam dan jahe..
  2. Masak dengan slow cooker : sama dengan no 1, namun kacang tidak perlu direndam. Tinggal masukkan semua bahan. Masak hingga kacang empuk (sekitar 5 jam high)..
  3. Tambahan santan (opsional) : masak 1,5 lt santan cair, ½ sdt garam, 3 cm jahe. Siramkan diatas kacang koa dan kacang ijo campur yang akan disajikan. Makin enaaaak 😉.

Resepi kuah kacang mak saya ni resepi yang paling best dan paling yang ditunggu-tunggu oleh semua tetamu terutamanya masa hari raya. Bila tengok resepi kuah kacang mak saya ni, mungkin ada yang pelik dengan bahan yang digunakan. Kacang adalah istilah non-botani yang biasa dipakai untuk menyebut biji sejumlah tumbuhan polong-polongan (namun tidak semua). Dalam percakapan sehari-hari, kacang dipakai juga untuk menyebut buah (polong) atau bahkan tumbuhan yang menghasilkannya. Goreng kacang tanah, cili kering yang telah dibasuh dan bawang merah yang telah dikopek secara berasingan.

Leave a Comment